Notariskosten en overdracht woning

Wanneer je een huis koopt, moet dit uiteraard officieel worden vastgelegd. Daarom vindt er, wanneer je een huis koopt, altijd een overdracht plaats bij de notaris, het zogenaamde passeren.

Tijdens de overdracht bij de notaris teken je de leveringsakte en de hypotheekakte. In de leveringsakte wordt het eigendom van de woning overgedragen van de verkoper naar jou, de koper. De leveringsakte wordt vooraf opgesteld door de notaris en wordt getekend door de koper en de verkoper. In de hypotheekakte wordt vastgelegd dat jij de woning geeft als onderpand aan de bank. Wanneer beide aktes getekend zijn, zorgt de notaris ervoor dat de afschriften van de leveringsakte en de hypotheekakte ingeschreven worden in de openbare registers van het kadaster. Wanneer dit gebeurd is, is de woning officieel van jou.Wat kost de notaris?

De kosten van de notaris verschillen per kantoor. Vaak kun je zelf kiezen welke notaris je wilt, maar soms heeft de verkopende partij een voorkeur voor een bepaalde notaris en wordt er verwacht dat je hierin meegaat. De kosten die je kunt verwachten liggen tussen de 500 en 1500 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?