Microwoning steeds populairder

Een huis kopen in de randstad is meestal niet goedkoop. Voor de alleenstaande starter zien we daarom steeds vaker de zogenaamde microwoningen. Dit zijn appartementen tussen de 25 en 40 vierkante meter.

Starters op de woningmarkt hebben vaak niet zo’n groot budget en in grote steden beginnen de huizenprijzen ongeveer rond de 250.000 euro. De sociale huurwoningen krijg je pas na 10 jaar inschrijving en particuliere huurwoningen zijn zo ontzettend duur dat het ook niet echt aantrekkelijk meer is om voor langere tijd te doen. Dat steeds meer starters kiezen voor een microwoning is daarom een logisch gevolg.

microwoning
Change microwoning sfeerimpressie
microwoning
Plattegrond Change microwoning

Solliciteren op een microwoning

Sinds deze week is het micro-appartementen complex Change in Amsterdam volledig bewoond. De aantrekkelijke kale huur van 533 euro trok maar liefst vijfduizend geïnteresseerden voor deze 500 woningen. Middels sollicitatiegesprekken werden de nieuwe huurders gekozen. Over de vereisten is nagedacht; je moet jong en ambitieus zijn en je moet je eigen geld verdienen en sociaal zijn zodat je kunt bijdragen aan de ‘community’ van Change.

Bron: Facebookpagina Change

Community

Een microwoning is kleiner dan reguliere woningen maar dat betekent niet dat je minder leefruimte hebt. De meeste micro-appartement complexen beschikken over een of meerdere gemeenschappelijke ruimten, zoals een woonkamer, restaurant, fitnessruimte of bibliotheek. Ook wordt er veel gedeeld zoals auto’s en gereedschap. En waarom ook niet? Als je kleiner woont, hoef je al die spullen niet voor jezelf te hebben want je moet ze ook ergens kwijt kunnen.

Toekomstige microwoningen

Naast Amsterdam, vind je ook al microwoningen in Utrecht, Rotterdam en Eindhoven.  Het gaat niet alleen maar om betaalbaar wonen, het is ook een andere levenswijze. Je woont in de grote stad, maar leeft veel meer in de community met de mensen om je heen. Het sociale aspect is groot. Omdat jonge stadsbewoners al gretig gebruik maken van microwoningen, wordt er al nagedacht over de toekomst. Want, waarom zou dit alleen kunnen werken voor jonge mensen? Er wordt nu al nagedacht over een micro-woning complex voor ouderen, maar ook aan een complex voor ouderen gemixt met jongeren zodat ze wat aan elkaar hebben.

Bron: Facebookpagina Change

Microwoning voor jonge gezinnen

Voor jonge gezinnen kan een microwoning ook interessant zijn als bijvoorbeeld kinderopvang en werkruimte in het complex aanwezig is. Er zijn nog zoveel mogelijkheden voor de toekomst! Er wordt ook nagedacht over een ruimte voor kunstenaars, waar zij kunnen wonen en werken. De ruimte zou bestaan uit microwoningen met ateliers waar andere stadbewoners dan weer kunnen komen om hun werk te bewonderen.

Onderstaande video geeft een mooi beeld van wat er allemaal mogelijk is qua microwoningen. Deze video is gemaakt voor het XS Deluxe complex in Amsterdam.

 

Dit artikel is geïnspireerd op een artikel van Volkskrant.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?