Gemiddelde leeftijd huizenkoper bijna 40 jaar

We zijn in Nederland gemiddeld bijna veertig jaar oud als we ons eerste huis kopen. De gemiddelde leeftijd is omhoog gegaan sinds het CBS dit in 1995 begon te onderzoeken.

Toen het CBS in 1995 begon te onderzoeken wat de gemiddelde leeftijd was van mensen die een huis kochten, was dit 34,6 jaar. Tegenwoordig is de gemiddelde leeftijd van huizenkopers in Nederland omhoog gegaan naar 39,4 jaar. Een forse stijging van ruim vier jaar.

Strengere hypotheekregels

Dat we wat ouder zijn als we ons eerste huis kopen, is wel te verklaren. De huizenmarkt is krapper, je kunt niet makkelijk in iedere gemeente waar je zou willen een huis kopen. Daarnaast zijn ook de hypotheekregels strenger geworden. Er wordt verwacht dat je zelf spaargeld meeneemt. De vaak dure huurprijzen zorgen ervoor dat sparen langer duurt, waardoor je pas in een latere levensfase een huis kunt kopen. Vaak betekent dit dat er al kinderen zijn, waardoor een grotere woning nodig is en er van sparen nog minder terecht komt.

Singles op de huizenmarkt

Een andere reden kan zijn dat het voor singles lastig(er) is om een huis te kopen. Jonge alleenstaanden hebben meer moeite om een huis te kopen dan gesettelde stelletjes. Zij moeten in hun eentje sparen en een huis vinden dat binnen hun prijsrange valt. Dit kan lastig zijn als je, zoals veel singles, het liefst in een grote stad woont. Steeds vaker zien we dat deze jonge alleenstaande (zelfstandig) werkenden een microwoning kopen. Een beter alternatief dan een dure particuliere huurwoning en bovendien raak je deze ook gemakkelijk weer kwijt aan de nieuwe lichting afgestudeerde starters op de arbeidsmarkt.

Lees hier meer over microwoningen in Nederland.

Investering

Ben je zelf nog lang geen veertig, maar zou je wel al graag een eigen huis kopen? Kies dan voor een wat kleinere woning en investeer hiermee in je toekomst. Je kunt tot je veertigste blijven huren, maar het geld dat je kwijt bent aan de huur zie je nooit meer terug. Natuurlijk heb je aan een eigen koopwoning meer werk, je moet er immers voor zorgen dat je huis goed onderhouden is en blijft, maar uiteindelijk zul je er de vruchten van plukken wanneer je je starterswoning weer verkoopt. Wij kijken regelmatig wat er in Nederland te koop is voor de wat minder hoge bedragen. Houd onze website dus goed in de gaten.

Ook interessant: Wat koop je voor 1 ton in Nederland?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?