Kosten die je niet verwacht wanneer je een huis koopt

Wanneer je op het punt staat een huis te kopen moet je ervoor waken dat je niet na de koop met allerlei onverwachte kosten geconfronteerd wordt. Wij wijzen je alvast op de volgende 4 punten.

Houd rekening met de aankoopkosten

Een huis kopen is duur en gaat gepaard met allerlei extra kosten, cumulatief gemiddeld 5 a 6 procent. Denk aan: hypotheekadvies, taxatiekosten, notariskosten voor het opmaken van de eigendomsakte en de hypotheekakte. De bemiddelingskosten voor het verkrijgen van je hypotheek, notariskosten voor de hypotheekakte, taxatiekosten en bouwrente zijn fiscaal aftrekbaar. Vergeet niet te ‘shoppen’ naar de goedkoopste notaris, alleen hier al valt veel geld te verdienen.

Houd rekening met gemeentelijke belastingen

In tegenstelling tot huurders betalen huiseigenaren onroerendezaakbelasting, rioolheffing en afvalstoffenheffing in rekening. De hoogte van de OZB is gebaseerd op de WOZ-waarde en hoeveel je daadwerkelijk moet betalen, verschilt per gemeente. Ook moet je als huiseigenaar nog waterschapslasten betalen, die eveneens zijn gekoppeld aan de WOZ-waarde. Dus hoe hoger je WOZ-waarde, des te hoger zijn je gemeentelijke belastingen.

Houd rekening met diverse belastingen

Voorbeeld I: overdrachtbelasting – wat een nieuwbouwhuis aantrekkelijk maakt is dat je in tegenstelling tot een bestaande woning geen overdrachtsbelasting hoeft te betalen. De fiscus rekent de kosten voor overdrachtbelasting op 2 procent van de koopsom. Afhankelijk van de hoogte van de koopsom, kan dit bedrag flink oplopen.

Voorbeeld II: eigenwoningforfait – wanneer je een koophuis hebt, ziet De Belastingdienst dit als extra inkomen omdat je geen huur hoeft te betalen waardoor je vermogen opbouwt. Daarnaast heb je de mogelijkheid om je woning te verhuren. De eigenwoningforfait moet je bij je eigen inkomen optellen en wordt berekend als een percentage, gemiddeld 0,75 procent, van de WOZ-waarde van je woning.

Houd rekening met verzekeringen

Uiteraard heb je een inboedelverzekering nodig, maar dat geldt ook voor huurders. Huiseigenaren hebben ook nog eens een opstalverzekering nodig: dekking van de schade aan je woning bij storm of brand. De hoogte van de opstalverzekering is afhankelijk van de gemeente waar je woont, de herbouwwaarde van de woning, de hoogte van het eigen risico en de inhoud van de verzekering, zoals bijvoorbeeld ruitschade.

Een andere verzekering waar geen ontkomen aan is, is een overlijdensrisicoverzekering. Mocht je tijdens de looptijd van de verzekering overlijden, dan keert de verzekeraar een vooraf bepaald bedrag uit aan de nabestaanden of wordt de hypotheek (deels) afgelost. Dit is voor de bank belangrijk zodat deze ervan verzekerd is dat de schuld afgelost wordt wanneer de huiseigenaar eventueel iets zou overkomen. De hoogte van de premie is afhankelijk van het verzekerde bedrag, het aantal verzekerde personen, je leeftijd en gezondheid(s-geschiedenis) en de looptijd van de polis.

Verder zijn er nog verzekeringen die de huizenbezitter kunnen indekken tegen allerlei onheil, zoals bijvoorbeeld de woonlastenverzekering en de rechtsbijstandverzekering.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?