Oriënteren kopen van een huis

Wanneer je de keuze gemaakt hebt dat je een huis wilt kopen, dan start gelijk het oriëntatieproces. En met oriënteren bedoelen wij niet dat je gelijk op zoek gaat naar je ideale droomhuis. Het oriëntatieproces start met onderzoek naar je financiële situatie en wat je mogelijkheden zijn.

Oriënteren: ken jij je financiële situatie al?

Er zijn namelijk een aantal factoren die invloed hebben op de hoogte van je maximale hypotheek, denk aan je inkomen en dat eventueel van je partner. Maar ook (studie)schulden worden meegenomen in de calculatie. Ontdek hier meer over het bepalen van je maximale budget.

Maximale hypotheek ≠ maximale aanschafwaarde huis

Bij het kopen van een huis moet je rekening houden met verschillende eenmalige kosten. Denk aan onder andere notariskosten, kosten koper, advies- en bemiddelingskosten, bouwtechnische keuring en nog veel meer. Bekijk hier een overzicht van de kosten van huis kopen.

Budget helder? Laat de zoektocht beginnen!

Zodra je weet hoeveel je daadwerkelijk uit kunt geven aan je woning, dan kun je een gerichte speurtocht beginnen. Er zijn diverse manieren waarop je zelf kunt zoeken naar je droomwoning.

Huis zoeken op Funda

Om te beginnen heb je natuurlijk Funda, sinds 2001 hét vastgoedplatform van makelaars voor consumenten. Met 34 miljoen bezoeken per maand is Funda veruit de grootste huizensite en inmiddels hebben zich ruim 4500 makelaars aangesloten waardoor er altijd genoeg aanbod bij jou in de buurt is. Zoek eenvoudig op locatie (en zoekafstand), minimaal en maximaal budget en voeg eventueel diverse filters toe waardoor je de zoekresultaten nog beter aansluiten op jouw wensen en eisen, of gebruik de kaart om jouw droomhuis in een bepaald geografisch gebied te vinden.

Oriënteren kopen huis met de Funda zoekfunctie

Huis zoeken op Marktplaats

Marktplaats is niet alleen de plek voor het kopen en verkopen van oude, ondergestofte speelgoed of meubels die al jaren op je zolderkamer aan het weg schimmelen zijn. Op Marktplaats kun je ook huizen vinden en met soortgelijke filters als op Funda kun je je zoekresultaten specifieker maken.

Huis zoeken via zoekmachines

Van deze laatste optie zijn wij geen voorstander omdat je vaak terecht komt op de wat minder professionele websites. Wij denken persoonlijk dat alle potentiële goede huizen wel op een van bovenstaande websites staan en dit anders met een reden is.

Je kunt natuurlijk ook besluiten om een aankoopmakelaar in te schakelen. Lees hier meer over waarop je moet letten als je een aankoopmakelaar in dienst neemt.

Of lees meer over de do’s & dont’s tijdens een bezichtiging.

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?