Onderhandelen prijs koophuis

Zodra je een huis hebt gevonden die aan al je eisen voldoet, wordt het tijd om te onderhandelen en een bod op het huis uit te brengen. Vaak is de vraagprijs een indicatie en kun je veel geld verdienen door uiteindelijk minder geld te betalen voor het huis. Er zit een wezenlijk verschil tussen de emotionele waarde en de daadwerkelijke waarde van een koophuis, simpelweg: wat wil je ervoor betalen (emotie) en wat is het huis waard in de markt. De daadwerkelijke waarde van een huis is lastiger te bepalen, maar er zijn verschillende manieren waardoor je toch een goed beeld kunt krijgen van de daadwerkelijke waarde van een huis. En onderhandelen met deze informatie in je achterhoofd, geeft jou een voordeel.

Waarde bepalen van een woning

Een kleine buurtonderzoek is hierbij een goede start. Bekijk op Funda de vraagprijs van vergelijkbare woningen in de buurt en neem hierbij mee hoe lang de woningen al te koop staan. Vanzelfsprekend geldt dat de vraagprijs minder zwaar gerekend moet worden als een huis langer dan een jaar te koop staat.

De locatie waar de woning gevestigd is, is een belangrijke factor wat invloed heeft op de waarde. Maar ook de staat waarin de woning zich verkeert, de buurt en directe omgeving nabij de woning en het bestemmingsplan tellen absoluut mee als het gaat om de waardebepaling van een woning.

Maar misschien nog beter: je kunt vrij eenvoudig achterhalen wat de huidige bewoners betaald hebben voor hun woning. Bij het kadaster kun je vrij eenvoudig een documentje opvragen waarin de vermeld staat wat er voor de woning betaald is. Je moet wel rekening houden met het feit dat de woning in de tussentijd opgeknapt/gerenoveerd kan zijn wat natuurlijk een positief effect op de waarde heeft.

Taxeren van een woning

Nog steeds twijfels over de waarde van een woning? Dan kun je een taxatie laten uitvoeren door een makelaar of een taxateur. Naast een volledige taxatie bestaat een geveltaxatie, waarbij alleen naar de buitenkant van het pand wordt gekeken en zo de waarde van de woning ingeschat wordt. De kosten hiervan zijn aanzienlijk lager dan een volledige taxatie en van de taxateur ontvang je een adviesrapport met daarin een indicatie van de marktwaarde.

Start van de onderhandeling

De onderhandeling is een spannende fase in het proces van het kopen van een huis. Of je nu zelf biedt en onderhandelt of een aankoopmakelaar in de hand heeft genomen, houd dan rekening met de volgende aspecten.

Waarover kan ik onderhandelen?

 • De prijs van de woning
 • De overdrachtsdatum
 • De ontbindende voorwaarden
 • Eventueel over te nemen roerende zaken
 • Overige punten, bijvoorbeeld reparatie lekkage als onderdeel van de verkoop

Wat zijn ontbindende voorwaarden

Ontbindende voorwaarden zijn deel van de onderhandeling. In overleg met de verkopende partij, kun je in het koopcontract ontbindende voorwaarden opnemen. Middels deze ontbindende voorwaarden kun je onder de koop uitkomen, wanneer je bijvoorbeeld de financiering niet rondkrijgt of de woning slecht uit de bouwtechnische keuring komt. Lees hier meer over ontbindende voorwaarden.

Lijst van zaken

De verkopende partij stelt vaak een lijst van zaken op waarover onderhandeld kan worden. Mocht een dergelijke lijst nog niet bestaan, zorg dan dat deze door de verkopende partij opgesteld wordt. Dit om te voorkomen dat bijvoorbeeld keukenapparatuur verwijderd wordt.

Tips succesvol onderhandelen bij kopen huis

 • Houd je hoofd koel en laat je niet leiden door emotie. Wees vriendelijk maar geef absoluut niet teveel toe.
 • Voorkom dat de onderhandelingen onnodig stranden. Houd rekening met dat je concessies moet doen.
 • Denk vooruit: is over de prijs niet te onderhandelen, zijn er dan andere punten die onderhandelbaar zijn?
 • Wees objectief. Is de prijs te hoog t.o.v. de staat van de woning? Probeer dat dan beargumenteerd over te brengen.
 • Zorg dat je voordat de onderhandelingen starten een maximum bod in gedachten heb en laat je niet leiden door emotie.
 • Wees overtuigd in je biedingen en laat onzekerheid achterwege. Je wilt bedrag X betalen om reden X.
 • Onthoud dat de verkopende partij ook graag van de woning af wilt en er uiteindelijk twee winnaars moeten zijn.

Ben je er met de verkopende partij over de prijs uitgekomen? Dan volgt nu de bouwtechnische keuring van de woning.

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?