Koopovereenkomst tekenen

Zodra alle voorwaarden met de verkopende partij besproken zijn, wordt het tijd om een koopovereenkomst te tekenen. Voor velen is dit een spannend onderdeel in het koopproces, omdat je nog een stap dichterbij bent richting het zijn van een eigenaar van een kostbaar bezit. En dit kostbaar bezit is gefinancierd met een hypotheek die je maandelijks moet voldoen en waar je nog vele jaren aan vastzit. Maar wij helpen je in deze belangrijke stap. Waar moet je precies op letten bij een koopovereenkomst tekenen?

Koopovereenkomst tekenen

Een mondeling akkoord is absoluut niet genoeg, daarom moet de koopovereenkomst schriftelijk getekend worden. Een koopovereenkomst is alleen geldig en bindend, wanneer deze getekend is door de verkopende en kopende partij.

Je hebt 3 dagen bedenktijd

Na het tekenen van een koopcontract heb je drie dagen bedenktijd. Binnen drie dagen kun je kosteloos en zonder opgave van reden de overeenkomst ontbinden. Is de koopovereenkomst door jou en de verkoper ondertekent? Dan gaat de bedenktijd de dag erna om 0:00 uur in. Je moet er wel voor zorgen dat de ontbindingsverklaring de verkoper of diens makelaar bereikt voor het verstrijken van de drie dagen bedenktijd. Doe dit schriftelijk en het liefst aangetekend, om discussies over ontvangst te voorkomen. Er kunnen geen kosten in rekening worden gebracht, op de eventueel gemaakt notariskosten na.

Inschrijven bij het Kadaster

Je kunt besluiten om de koopovereenkomst in te laten schrijven bij het Kadaster, maar niet zonder medewerking van de verkopende partij. Je voorkomt hiermee dat je het huis niet meer kan kopen als de verkoper voor de overdracht failliet wordt verklaard of als er beslag wordt gelegd op zijn woning.

Ontbindende voorwaarden

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen: zorg dat je ontbindende voorwaarden opneemt in de koopovereenkomst. Met de ontbindende voorwaarden kunnen financiële problemen voorkomen worden, mocht bijvoorbeeld je hypotheekaanvraag afgekeurd worden.

Is de inkt op de koopovereenkomst gedroogd? Dan ga je een hypotheek afsluiten.

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?