Gesprek met de hypotheekadviseur

Ben je van plan om een huis te kopen en wil je je gaan oriënteren, dan is het verstandig om een afspraak te maken bij één of meerdere banken. Je kunt bij banken een oriënterend gesprek aanvragen met een hypotheekadviseur. Op die manier weet je wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. Ook kan de hypotheekadviseur je uitleggen wat voor hypotheekvormen er allemaal zijn en je adviseren over de verschillende vormen.

Online maximale hypotheek berekenen zonder hypotheekadviseur?

Natuurlijk kun je ook online je maximale hypotheek berekenen, maar dit soort widgets vragen zo weinig informatie uit ze wel een indicatie kunnen geven, maar dat je hier nooit volledig op kunt varen. Vaak wordt er na het invullen van een online widget door de desbetreffende bank ook geadviseerd om een afspraak te maken om langs te komen voor een persoonlijk hypotheekgesprek. Naast dat je kunt berekenen wat je maximale hypotheek is, krijg je ook te zien wat de daarbij behorende maandlasten zijn. Handig als je voor jezelf alvast een berekening wilt maken van je toekomstige situatie.

Wat voor gegevens zijn er nodig om je maximale hypotheek te berekenen?

Om je maximale hypotheek te berekenen, heeft de bank een aantal gegevens wat je nodig:

 • ben je in loondienst, zelfstandig ondernemer of ZZP’er? Kortom, op wat voor manier verdien je je geld.
 • Wat is je bruto jaarinkomen? Hierin reken je alles mee, ook bijvoorbeeld je vakantiegeld.
 • Welke bedrag heb je nodig om de woning te kopen?
 • Ga je de woning alleen kopen of met een partner?

Wanneer je de woning samen met een partner koopt, moeten ook hiervan bovenstaande gegevens worden ingevuld. Een hypotheek berekenen is echt maatwerk omdat ieders situatie weer anders is.

In gesprek met een hypotheekadviseur

Wanneer je een hypotheekgesprek bij de bank aangaat, kun je de uitkomst van de online widget(s) meenemen, maar je zult merken dat er naar nog veel meer zaken gekeken wordt. De afspraak kun je vaak eenvoudig online maken nadat je een widget zoals hierboven besproken, ingevuld hebt. Tijdens de afspraak wordt er echt de tijd voor je genomen en worden er nog veel meer zaken besproken dan je in kan vullen in een online widget. Allereerst nemen jullie nogmaals samen door wat de inkomsten zijn en wat voor huis jullie op het oog hebben. Als je nog in de orientatiefase zit qua huis,  kun je aangeven wat je qua prijs in je hoofd hebt. De hypotheekadviseur noteert al deze informatie en vraagt daarna nog verder door. Breng je bijvoorbeeld eigen spaargeld mee?  Zijn er schulden? Als jij of je partner al een huizenbezitter is, is dat ook een extra factor waar rekening mee gehouden moet worden.

Verschillende hypotheekvormen

Wanneer jij en de hypotheekadviseur alles in kaart hebben gebracht, zal de adviseur je vertellen over de verschillende hypotheekvormen.  Sinds 2013 heb je de keuze uit een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Voor je gevoel vliegen de termen je misschien om de oren en je zult ook niet alles in één keer onthouden. Daarom zul je een aantal folders meekrijgen die je thuis nog eens op je gemak door kunt lezen.

Vóór 2013 kon je kiezen uit een veel groter aantal hypotheken. Hieronder zie je alle verschillende hypotheekvormen op een rijtje:

 • Annuïteitenhypotheek
 • Lineaire hypotheek
 • Spaarhypotheek
 • Bankspaarhypotheek
 • Aflossingsvrije hypotheek
 • Beleggingshypotheek
 • Spaarbeleggingshypotheek
 • Traditionele levenshypotheek
 • Krediethypotheek

Hoe lang leg je je rente vast

Nadat de verschillende hypotheekvormen besproken zijn, legt de hypotheekadviseur uit dat je de rente van je hypotheek voor verschillende perioden vast kunt leggen. Kies je ervoor om je rente voor een langere periode vast te leggen, dan betaal je iets meer rente, maar ben je ervan verzekerd dat dit bedrag de komende x-aantal jaar hetzelfde blijft. Kies je voor een kortere rentevastperiode, dan weet je dat je minimaal betaalt, maar heb je het risico dat het rentebedrag dat je betaalt op korte termijn omhoog gaat. De mogelijkheden variëren van een variabele rente,(die kan varieren van maand tot maand) tot een rentevast periode van 30 jaar, dit is over het algemeen de complete duur van een hypotheek.

Welke rentevast periode past bij jou?

Samen met de hypotheekadviseur bespreek je welke rentevastperiode het beste bij jouw situatie past en welke maandbedragen hierbij horen.

Mensen die voor een korte rentevastperiode kiezen doen dit omdat ze nu kiezen voor lage maandlasten, maar het risico dat de rente na deze korte rentevastperiode omhoog gaat, kunnen dragen. Een andere reden om voor een korte rentevast periode te kiezen is wanneer je weet dat je inkomen na de rentevastperiode aanzienlijk gestegen is. Je weet dan zeker dat, ook als de rente omhoog gaat, je nog steeds je hypotheek kunt betalen.

Wie voor een lange rentevastperiode kiest gaat voor zekerheid. Hoe langer de periode hoe hoger de rente, maar ook hoe meer zekerheid. je weet dan immers dat je de komende 20 of 30 jaar hetzelfde maandbedrag aan hypotheek betaalt. De hypotheekadviseur zal een lange rentevastperiode adviseren wanneer je bijvoorbeeld ‘net’ je hypotheek kunt betalen. Je bent er op deze manier van verzekerd  dat je maandlasten gelijk zullen blijven in de komende 20 of 30 jaar. Ook wanneer je er vanuit gaat dat een van de twee inkomens komt te vervallen zal de hypotheekadviseur je een lange rentevastperiode adviseren.

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?