Hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten is in de loop der jaren een stuk eenvoudiger geworden. Tegenwoordig heb je eigenlijk als huizenkoper een keuze uit slechts twee hypotheekvormen: een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek. Bij deze twee hypotheekvormen mag je de hypotheekrente aftrekken van je inkomen en na maximaal 30 jaar is de complete lening afgelost.

Indien je reeds in het bezit bent van een woning, en je hebt de hypotheek voor 1 januari 2013 afgesloten, dan kun je de oude hypotheekvorm onder bepaalde voorwaarden voortzetten met je nieuwe woning. Het gedeelte wat een nieuwe, extra lening vormt moet wel annuïtair of lineair afgelost worden.

Lees hier meer over de verschillende hypotheekvormen.

Hypotheek afsluiten

Ben je eruit welke hypotheekvorm je wilt afsluiten? Dan is nu het moment om een offerte aan te vragen bij een geldverstrekker. Hierbij geldt wederom: orienteer bij meerdere banken om zo de beste deal te verkrijgen. In de offerte staat vermeld welke stukken de geldverstrekker nodig heeft om de hypotheekaanvraag daadwerkelijk in behandeling te kunnen nemen.

Taxatie verplicht bij NHG-hypotheek

Om een hypotheek te krijgen moet je over het algemeen de woning die je wilt kopen laten taxeren. Wil je een NHG hypotheek afsluiten, dan is een taxatie van de aankoopwoning zelfs verplicht.

Het kiezen van een notaris

Het passeren van de hypotheekakte gebeurt bij de notaris. Denk eraan dat je het passeren van de hypotheekakte combineert met het passeren van de eigendomsakte, dit zal zeker een financieel voordeel opleveren. Het is niet ongebruikelijk om gelijk andere zaken bij de notaris te regelen, zoals bijvoorbeeld een testament.

Je hebt niet altijd zelf invloed op de notariskeuze. Zo kan de verkopende partij al een afwikkeling hebben lopen bij een notaris. Hoewel het niet verplicht is, kun je wellicht wel ervoor kiezen om de aangedragen notariskantoor de accepteren. Onderzoek wel van tevoren of de prijzen niet afwijkend zijn ten opzichte van het gemiddelde.

Lees hier meer over wat de notaris voor je kunt betekenen.

Klaar voor de overdracht?

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?