Met of zonder aankoopmakelaar?

De meeste mensen kopen zelf een huis zonder gebruik te maken van de diensten van een aankoopmakelaar. Dit omdat het inschakelen van een aankoopmakelaar weer een extra kostenpost is waarop eenvoudig bespaard kan worden. Maar vergis je niet dat een aankoopmakelaar ook een stukje ontzorgt en je werk uit handen kan nemen waardoor je het ook als een investering kan beschouwen.

Voordelen van een aankoopmakelaar

Een aankoopmakelaar kent de lokale huizenmarkt. daarnaast mag je er vanuit gaan dat hij een breed netwerk heeft en snel kan schakelen. Daarnaast kan hij namens jou onderhandelen en weet hij op basis van zijn ervaringen om voor jou de beste deal te sluiten, zonder dat je onnodig het risico loopt dat de woning aan je neus voorbij gaat. Ook kan hij helpen bij het contract, om te zorgen dat je niet in de problemen komt.

Onderhandel over courtage aankoopmakelaar

Spreek duidelijk met de aankoopmakelaar af wat hij wel en niet voor u doet. Voor zijn of haar diensten ontvangt de aankoopmakelaar een zogenoemde courtage welke vaak pas betaald wordt bij de overdracht (indien afgesproken). Nu is de hoogte hiervan niet wettelijk vastgelegd en kan iedere makelaar zijn eigen tarief hanteren. Zorg dat je niet met de eerste beste offerte akkoord gaat, maar informeer bij minimaal drie aankoopmakelaars naar hun prijzen (inclusief BTW). Informeer altijd of er nog bijkomende kosten kunnen ontstaan en spreek af dat je hier tijdig van op de hoogte wilt worden gesteld, om te voorkomen dat je voor verrassingen komt te staan. Mocht je de opdracht opzeggen, dan heeft de makelaar het recht op een vergoeding voor de gemaakte kosten en indien van tevoren afgesproken ook recht op een deel van de courtage.

Hoe zorg je dat je in zee gaat met de juiste makelaar?

Om te beginnen doe je er verstandig aan om te kiezen voor een makelaar die aangesloten is bij NVM, VastgoedPRO of VBO. Deze drie brancheorganisaties hanteren goede consumentenvoorwaarden. Makelaars die zijn aangesloten bij een van de bovengenoemde brancheorganisaties moeten werken volgens de Algemene Consumentenvoorwaarden Makelaardij. Let erop dat u deze voorwaarden van uw makelaar ontvangt.

Keuze gemaakt? Zorg dan dat je weet waar je op moet letten wanneer je een bezichtiging doet.

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?