Een huis bezichtigen, hoe pak je het aan?

Na wat online rondkijken kom je een huis tegen dat aan (bijna) al jouw eisen lijkt te voldoen. Het liefst ga je er zo snel mogelijk heen om hem in het echt te bekijken, maar een huis bezichtigen is moeilijker dan het lijkt. Wat nu?

Er zijn twee mogelijkheden:

1. Je stapt in de auto of op de fiets en je neemt op eigen houtje een kijkje. Voordeel hiervan is dat je onverwachts langskomt. De foto’s die online staan zien er vaak toch wat mooier uit dan hoe het huis er in het echt aan toe is. Een lekkende dakgoot wordt natuurlijk niet gefotografeerd. Bovendien kun je van dichtbij zien wat de staat van onderhoud is. Met een beetje lef kun je aanbellen om te vragen of je binnen zou mogen kijken. Stemt de huidige bewoner in dan kun je samen met hem een rondje door het huis maken zonder dat de makelaar, van zijn kant, erbij is. Nadeel is dat de kans groot is dat je de binnenkant niet te zien krijgt doordat óf de bewoner niet thuis is, of omdat hij dat simpelweg niet wil. Als het huis niet echt bij jou in de buurt staat, kan dat een grote teleurstelling zijn.

2. Om er zeker van te zijn dat je alles van het huis te zien krijgt, kun je beter een afspraak met de makelaar maken. Dit doe je eenvoudig door te bellen of een contactformulier in te vullen. Als beller ben je uiteraard sneller en kun je gemakkelijker een datum en tijd afspreken waarop jullie allebei kunnen. Het is gebruikelijk dat de bewoners van het betreffende huis zelf niet aanwezig zijn bij de bezichtiging.

Tijdens een eerste bezichtiging krijg je een goede indruk van het huis. Ga altijd nog een tweede keer kijken voordat je überhaupt een bod uitbrengt. Vaak kijk je de tweede keer al met een objectievere blik naar het huis.

Huis bezichtigen: hoe gedraag je je in het bijzijn van de verkopende makelaar?

De makelaar waarmee je een bezichtigingsafspraak maakt is in dienst van de verkopende partij en is er dus bij gebaat om de woning die jij komt bezichtigen voor een zo hoog mogelijke prijs te verkopen. Hij krijgt hier immers een bepaald percentage van. Ongemerkt zal hij voor zichzelf inschatten wat de kansen zijn. Hij checkt jouw reactie op het huis en door te vragen maar je werk en gezinssituatie maakt hij voor zichzelf een analyse van wat jij of jullie te besteden hebben.

Wees dus beleefd en geef netjes antwoord,maar wees nooit te enthousiast over het huis. Er is namelijk altijd wel iets wat beter kan. Je wilt immers straks, als je eventueel besluit het huis te kopen, nog wel onderhandelen over de prijs.

Waar let je op bij een bezichtiging?

Zoals ik al aangaf: wees niet te enthousiast. Je hoeft ook iet met een zuur gezicht door het huis te lopen. Maar al je overloopt van enthousiasme is het niet heel slim voor je onderhandelingspositie. Verder is het vooral belangrijk om heel goed te kijken, van de kruipruimte tot aan de zolder. De makelaar wijst je alleen op alle mooie punten van het huis. De minder fraaie onderdelen, zoals bijvoorbeeld een lekkage, zal hij je liever niet laten zien. Zorg er dus voor dat jij deze wel ziet!

Een aantal punten om in de gaten te houden m.b.t. de bouwkundige staat van de woning:

  • Lekkage plafond
  • Lekkage badkamer of keuken
  • Schimmelvorming
  • Muizenkeutels (wijst op muizen in huis!)
  • Rottende kozijnen

Een aantal praktische punten om niet uit het oog te verliezen:

  • Is er voldoende lichtinval en privacy? Dergelijke factoren zijn vaak lastig om achteraf nog te verbeteren.
  • Hoe is de afwerking van ramen en deuren? Een slechte afwerking heeft een negatief effect op het energieverbruik.
  • Wat neemt de bewoner mee en wat niet? Het komt bijvoorbeeld voor dat mensen een bad meenemen en dan een ‘gat’ achterlaten in de badkamer.
  • In welke staat verkeert de CV-ketel en indien van toepassing de achterblijvende keukenapparatuur?
  • Waar zitten de stopcontacten en zijn deze voldoende aanwezig in de woning?

Uiteindelijk laat je het huis hoogstwaarschijnlijk toch bouwtechnisch keuren voor je het koopt, maar het zou zonde zijn als je bepaalde punten al eerder in het proces had kunnen ontdekken. Neem deze punten dus mee als je een huis gaat bezichtigen.

Vergeet de buurt niet

Maak voor of na de bezichtiging even een rondje door de wijk. Zo kun je eenvoudig ontdekken of er voldoende voorzieningen in de wijk aanwezig zijn, in wat voor staat de buurt verkeert en of de verhouding natuur/bebouwing naar wens is. Ook kun je uitzoeken of het huis goed te bereiken is per openbaar vervoer. Denk eraan dat je niet alleen overdag de buurt verkend, maar het liefst op diverse tijdstippen.

Wed niet op één paard

Tot slot: zet niet al je zinnen op één bepaalde woning. Voor je het weet is er een hogere bieder of blijkt het huis een gebrek te hebben waar jij niet mee kunt leven. Houd er altijd rekening mee dat je verder zult moeten kijken. De teleurstelling is dan iets minder groot en bovendien voorkom je hiermee dat je vertraging oploopt in je zoekproces.

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?