Bouwtechnische keuring

Als koper van een woning heb je een zogenoemde onderzoeksplicht, wat bestaat uit een onderzoek naar de bouwtechnische en de juridische staat van een woning. De bouwtechnische staat kan eenvoudig onderzocht worden middels een bouwtechnische keuring, waarbij een bouwkundige onderzoekt en rapporteert door middel van een bouwkundig rapport in wat voor staat de woning verkeert. Onder de juridische staat van een woning valt bijvoorbeeld een check naar de bestemmingsplannen. Heb je beide onderzoeken uitgevoerd, dan heb je voldaan aan je onderzoeksplicht.

Nut van een bouwtechnische keuring

Met een bouwtechnische keuring krijg je inzicht in de gebreken aan de woning die je van plan bent te kopen. Een onafhankelijke bouwkundige stelt een uitgebreid rapport op dat voldoet aan NHG-normen, waarin de gevonden gebreken en herstelkosten vermeld staan. De resultaten van de bouwtechnische keuring kun je meenemen in verdere onderhandelingen en eventueel opnemen in de ontbindende voorwaarden van het voorlopige koopcontract.

Om een bouwtechnische keuring uit te laten voeren heb je toestemming nodig van de verkopende partij, wat gebruikelijk via de makelaar verloopt. Voer altijd een bouwtechnische keuring uit om verrassingen te voorkomen.

Hoe gaat een bouwtechnische keuring in zijn werk?

Op de dag dat de bouwtechnische keuring plaatsvindt, ontmoet je de onafhankelijke bouwkundige voor de deur van de woning. Deze zal u vragen of er nog specifieke punten zijn waar hij tijdens de keuring op moet letten. Wees niet te bescheiden, want dit is het moment om alle punten door te geven waar je je zorgen over maakt. Met de bouwkundige en de verkopende makelaar inspecteer je visueel de bouwkundige staat van de woning. Hierbij is het gebruikelijk om van boven naar beneden te werken en van binnen naar buiten. De bouwkundige verschuift absoluut geen meubels en en voert geen hak- en breekwerk uit om de woning van de verkopende partij niet aan te tasten. Wel heeft hij diverse tools ter beschikking ten behoeve van de bouwkundige inspectie. Tijdens de rondgang kun je je vragen stellen aan de bouwkundige en direct na de keuring zal hij, zonder een aanwezige makelaar, een korte toelichting geven van zijn constateringen en de gevonden gebreken.

Na afloop van de keuring teken je een incasso waarmee de bouwtechnische keuring achteraf betaald wordt. De bouwkundige gaat vervolgens een rapport opstellen met daarin zijn bevindingen, de gevonden gebreken en de herstelkosten. Dit bouwtechnische rapport ontvang je binnen 48 uur op werkdagen in je e-mailbox.

Uitkomst bouwtechnische keuring en consequenties

Ben je niet tevreden met de uitkomsten van de bouwtechnische keuring? Dan kun je, mits je nog geen overeenstemming hebt bereikt over de vraagprijs of wanneer je een voorbehoud hebt gemaakt hierover, opnieuw aan de onderhandeltafel plaatsnemen. Valt de staat van de woning dermate tegen of kom je er qua prijs niet uit met de verkopende partij, dan kun je onder de koop uitkomen mits je deze mogelijkheid opgenomen hebt in de ontbindende voorwaarden.

Is je woning bouwtechnisch in orde of ga je akkoord met de huidige staat van de woning in verhouding tot de prijs? Dan ga je nu het koopcontract tekenen.

 

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?