Een huis kopen: 10 tips

Wil je graag een huis kopen, dan komt er heel wat op je af. De bank, familie, vrienden,  je werk, iedereen lijkt er wat van te vinden. Met deze tien tips houd je je hoofd koel en kun jij het huis kopen van jouw dromen.

1. Zoek uit hoeveel je kunt lenen bij de bank

Voor je zoektocht naar een koopwoning begint is misschien het allerbelangrijkste dat je weet wat je kunt lenen bij de bank. Aan de hand daarvan weet je in welke prijsklasse je op zoek moet gaan. Of, misschien beter gezegd, tot welke prijs je kunt gaan.

Ga bij verschillende banken langs en laat je goed informeren. Uiteindelijk kies je natuurlijk voor de bank die jou de beste deal kan bieden.

1. Beslis op voorhand waar je wilt wonen

Minstens zo belangrijk is de vraag: waar komt je toekomstige huis te staan? Houd hierbij ook rekening met de toekomst. Wil je bijvoorbeeld kinderen? Dan is het handig als er een opvang in de buurt zit. Daarnaast is het ook belangrijk om te weten of er uitgaansgelegenheden in de buurt zijn, hoe ver het huis van je werk af staat en wat de afstand is tot ouders en vrienden. Kortom, een beslissing die heel makkelijk kan zijn omdat je al je hele leven in een bepaalde plaats woont, of juist een hele moeilijke beslissing doordat je niet met alle factoren rekening kunt houden.

2. Huis kopen? Bekijk voldoende opties

Heb je eenmaal besloten waar je wilt wonen, dan is de volgende stap dat je gaat kijken wat er in deze plaats of buurt te vinden is. Kijk op internet naar alle woningen die te koop staan binnen jouw budget en maak afspraken om de meest aantrekkelijke woningen te bezichtigen. Een woning in het echt zien, geeft toch altijd een heel ander beeld dan een woning op een foto of in een video. De minder mooie aspecten worden natuurlijk niet getoond.

Meer tips over het bezichtigen van woningen.

3. Maak een checklist voor het ideale huis dat je wilt kopen

Ben je iemand die snel onder de indruk is, of laat je je soms te veel leiden door je gevoel? Maak dan van te voren een checklist van waar je huis aan moet voldoen. Als je het zwart op wit voor je ziet is het makkelijker om een goed doordachte keuze te maken. Natuurlijk mag je nog afwijken van je lijstje, want als het huis echt jouw droomhuis is, ook zonder ligbad of tuin op het zuiden, dan moet je er gewoon voor gaan!

4. Plan een tweede bezoek aan het huis

Heb je echt een goed gevoel bij een bepaalde woning? Dan is het verstandig om nog een keer te gaan kijken. Zorg ervoor dat dit op een andere dag en vooral op een ander tijdstip. Het verschil tussen een doordeweekse- en een weekenddag kan enorm zijn. Ook een bezoek in de ochtend of avond kan een heel andere indruk geven. Mocht je het huis kopen dan wil je natuurlijk dat het er altijd naar je zin is.

Een andere tip is om iemand mee te nemen die verstand heeft van woningen zoals bijvoorbeeld een architect of aannemer. Heb je zelf een handige vader, oom of broer, dan kan dat net zo goed natuurlijk. Mocht je echt verder willen gaan met het huis dan is het verstand een bouwtechnische keuring te laten doen.

Lees hier alles over de voordelen van een bouwtechnische keuring.

5. Praatje met de nieuwe buren

Het lijkt zo voor de hand liggend, maar wordt toch vaak vergeten: maak een praatje met de buren. Zijn ze tevreden over de buurt? Is er geluids- of geurhinder? Zijn er soms overstromingen? En last but nog least vinden jullie hen aardig?

6. Let op de verkeerssituatie

Rijd eens een testritje naar je werk en weer terug.  Hoe ver woon je van vrienden familie? Allemaal zaken die er op papier misschien goed uitzien, maar die in de praktijk tegen kunnen vallen door storingen met het openbaar vervoer of door dagelijkse files. Handig om van te voren al te weten!

7. Overleg met familie en vrienden

Kijk eens om je heen wie er een koophuis heeft. Hebben zij nog goede tips? Waar zijn ze zelf tegenaan gelopen? Het kan nooit kwaad om je twijfels voor te leggen. En, wanneer jij blind bent van verliefdheid kan een nuchtere kijk op je aanstaande woning ook geen kwaad.

9.  Extra kosten

Vergeet niet dat boven op de aankoopprijs altijd nog extra kosten komen. Houd hier dus ook rekening mee wanneer je onderhandelt over de prijs  van een woning. Moet er bijvoorbeeld nog verbouwd worden? Wil je de keuken en badkamer zo laten of heb je liever een fris nieuw exemplaar? Naast dit soort grote uitgavekosten heb je ook te maken met standaard kosten zoals de notariskosten.

10. Blijf realistisch

Tot slot: blijf realistisch als je een huis wilt kopen. Verwacht niet dat je een zwaar verwaarloosde woning voor weinig geld op kunt knappen.  Ook een ruime vrijstaande villa zul je niet vinden met een startersalaris.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?