Besparen op de energierekening

Wil je besparen op de energierekening, dan kun je beginnen om je manier van leven kritisch te bekijken. Ben je iemand die vaak het licht in huis onnodig laat branden, nadat je bijvoorbeeld de kamer al verlaten hebt? Laat je de verwarming langer aan staan dan nodig? Ben je iemand die uitgebreid doucht? Door op al deze puntjes te letten kun je al gauw flink wat energie besparen.

Energie besparen met een slimme thermostaat

Je thermostaat bepaalt voor meer dan de helft hoe hoog je energierekening is. Het is daarom verstandig om een slimme thermostaat aan te schaffen, want deze gaat je helpen energie te besparen. Een voorbeeld van zo’n slimme thermostaat is de Nest thermostaat doet. Je gaat met een slimme thermostaat energie besparen omdat hij van je leert. Hij leert je favoriete temperaturen in huis kennen en hij verlaagt de temperatuur wanneer je weg bent. Hij leert zelfs hoe lang het duurt om je huis op te warmen of hoe tochtig het is en verbruikt zo alleen de noodzakelijke energie.

Nest thermostaat

Tip: De verwarming een graad lager zetten, scheelt op jaarbasis gemiddeld € 50.

Vervang gloeilampen voor ledlampen

Een ledlamp verbruikt 80% minder energie dan een gloeilamp.

Energielabel van consumentenproducten

Bij aankoop van nieuwe apparaten moet je letten op het energielabel. Het energielabel geeft aan hoe zuinig of onzuinig een machine is. Op basis van het energielabel kun je eenvoudig het verschil in gebruik vergelijken tussen verschillende uitvoeringen en merken. Lees hier meer over het energielabel.

Energie besparen door korter te douchen

Hoewel het erg lekker kan zijn om tientallen minuten onder de douche te staan, kun je hiermee al snel geld besparen. En het is ook nog eens beter voor het milieu! Naast dat je onnodig veel water verbruikt, moet het water ook nog eens verwarmt worden wat weer energie kost. Probeer daarom bewuster om te gaan met de tijd en je douchebeurt te verkorten door effectiever te werk te gaan. Onthoud hierbij: twee minuten korter douchen per dag scheelt €55,- per jaar.

Was op een lage temperatuur

Ook de wasmachine en droger zijn veelverbruikers als het gaat om elektriciteit. Begin daarom met wassen met een volle wasmachine en bij lagere temperatuur. Hiermee bespaar je minimaal 50% energie. Gebruik je ook nog eens een droger? Overweeg dan een gedeelte van de was op te hangen in huis of bij mooi weer op het balkon of in de tuin.

Ontdooi de vriezer regelmatig

Je zou het niet zeggen, maar een vriezer die vol met ijs zit verbruikt veel meer energie. Dit komt omdat deze harder moet werken om de inhoud gekoeld te houden. Vergeet daarom niet om de vriezer 1 keer per 3 maanden te ontdooien. Bij 2 mm ijs neemt het energieverbruik 10% toe. Haal je dat ijs regelmatig weg, dan bespaar je al gauw € 15 tot € 50 per jaar. En het is ook nog eens positief voor de levensduur van je machine!

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?