Hypotheekrente, wat is het en wat moet je erover weten?

De meeste mensen die een huis willen kopen, moeten hiervoor een hypotheek afsluiten bij de bank. Enkele uitzonderingen daargelaten. Een hypotheek is eigenlijk een lening bij de bank. Waarmee jij dus je huis kunt kopen. In tegenstelling tot een ‘normale’ lening, heeft de bank nu jouw huis als onderpand wanneer jij de hypotheek niet meer kunt betalen.

Omdat een hypotheek eigenlijk ook een lening is, moet er rente betaalt worden. Voordeel is, dat de hypotheekrente aftrekbaar is van het belastbare inkomen. De hypotheekrente is dus eigenlijk de winst die de bank maakt over het geleende bedrag waarvan jij een huis koopt.

Rentetarief

Het rentetarief dat een bank of andere hypotheekverstrekker vraagt, verschilt per hypotheekverstrekker en is ook afhankelijk van hoe lang je de hypotheekrente vastzet. Bij iedere rentevastperiode hoort een rentepercentage. Hoe langer je de hypotheekrente vastzet hoe lager het rentepercentage wordt. Je kunt kiezen uit een variabel rentepercentage, deze fluctueert dus, en je kunt ervoor kiezen om het voor een x-aantal jaar vast te laten leggen. De keuzes hierin zijn:

  • 1 jaar
  • 5 jaar
  • 10 jaar
  • 20 jaar
  • 30 jaar

Kies je ervoor om het rentepercentage van je hypotheek vijf jaar vast te zetten, dan betaal je dus vijf jaar lang hetzelfde rentepercentage over het openstaande schuldbedrag bij de bank.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?