Hypotheek berekenen voor oriëntatie woning

Een van de belangrijkste factoren waarmee je rekening moet houden bij het kopen van een woning, is wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen en de invloed van deze lening op je maandlasten. Je maximale hypotheek berekenen kun je beter van tevoren doen om zo achter je maximale budget te komen, om te voorkomen dat je een droomhuis hebt gevonden die helaas buiten bereik ligt omdat je niet de benodigde hypotheek kunt afsluiten.

Hypotheek berekenen

Op internet zijn diverse tools te vinden waarmee je eenvoudig kunt berekenen hoeveel hypotheek je nodig hebt en wat je maximaal aan hypotheek kunt krijgen. De meest betrouwbare tools zijn natuurlijk die van de banken zelf, denk aan ING, ABN AMRO en Rabobank, maar er zijn ook andere partijen die dergelijke rekentools aanbieden zoals Vereniging Eigen Huis en Funda. Gebruik dergelijke rekentools slechts indicatief en maak zo snel mogelijk een afspraak bij de hypotheekverstrekker om een zo goed mogelijk beeld te krijgen van je huidige situatie.

Hoeveel hypotheek kan ik maximaal krijgen?

Hoeveel hypotheek je kunt krijgen hangt af van de waarde van het huis dat je wilt kopen, je inkomen, indien van toepassing het inkomen van je partner en eventuele spaargeld of ander vermogen. Daarnaast is het voor de hypotheekverstrekker ook van belang of je een ZZP’er bent of in loondienst, waarbij een vast contract de voorkeur heeft ten opzichte van een jaarcontract. Factoren die voor jou negatief kunnen uitpakken, zijn een studieschuld en eerder afgesloten leningen.

Houd rekening met je maandlasten!

Een valkuil die vele huiseigenaren in het verleden gemaakt hebben is dat ze alleen gekeken hebben naar wat ze op dat moment maximaal aan hypotheek konden krijgen. Maar deze lening moet natuurlijk afbetaald worden over tientallen jaren, met een maandelijks bedrag met een hoogte afhankelijk van de afgenomen hypotheek. Een duur huis lijkt misschien mooi, maar je moet rekening houden met diverse factoren als:

– Verdien ik over enkele jaren nog steeds hetzelfde salaris?
– Zijn er factoren, bijvoorbeeld gezinsuitbreiding, die mijn maandlasten verhogen?
– Wat gebeurt er met mijn maandlasten als de hypotheekrente stijgt en kan ik mijn hypotheek dan nog steeds voldoen?
– Hoe kom ik ervoor te staan als ik werkloos raak?

Weet je wat je maximaal te besteden hebt, maar nog belangrijker: wat je maximaal besteden WILT aan je nieuwe woning? Dan wordt het tijd dat je eens gaat nadenken wat voor type woning je wilt binnen je vastgestelde maximale budget.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Wil je wekelijks tips ontvangen?

Meld je aan voor de nieuwsbrief! Je kunt je ten allen tijden weer afmelden.

Op de hoogte blijven?